Wedstrijdverslagen juni

Xterra Namen

Toen ik stopte met mountainbiken had ik nooit de ambitie om aan off road triathlon of xterra te gaan doen. De laatste jaren groeide deze sport en met een xterra wedstrijd in Namen was de kans er om eens te proeven van deze discipline. Ik plande de trainingen in het voorjaar toch vrij specifiek richting deze ene wedstrijd. De lange tijdrit trainingen werden ingebonden om terug aan de techniek en het klimvermogen vanop de mountainbike te werken.

Aan de start van de xterra merkte ik plots een probleem op met mijn achterrem. We probeerden deze nog te herstellen maar plots had ik totaal geen rem meer. Ik koos om toch te starten en de finish te halen. Het zwemmen bestond uit 1500 meter rond een eiland. Dit verliep moeizaam aangezien iedereen dezelfde zwemlijn wilde volgen. Ik had het gevoel constant klop te krijgen en vond eigenlijk nooit een goed ritme.

Nadat ik toch nog behoorlijk uit het water kwam, sprong ik mijn fiets op om zo hard mogelijk bergop te knallen en heel voorzichtig te dalen. Ik kende het parcours niet en doordat ik enkel een voorrem had, wist ik dat het moeilijk ging worden. Het parcours en het publiek was echt top ! Ik reed mij kapot bergop maar ging heel voorzichtig bergaf omdat ik geen achterrem had. Al bij al ging dit nog redelijk goed. Uit het niets werkte mijn achterrem plots weer, maar die sleepte. Ik liet mijn hoofd niet hangen en gaf gewoon alles. Ondanks de pech genoot ik echt op de mountainbike.

Ik kwam rond positie 25 de wissel in om dan een loodzware 10km trail run te doen. Een loop die elke helling meepakte en vooral veel pijnlijke trappen. Ik was redelijk kapot gefietst maar ik zette door en zag bijzonder hard af.

Ik kwam algemeen als 16e binnen, werd 2e in mijn agegroup en 5e op het BK cross triathlon. Ondanks de pech tocht een prachtig resultaat. Ik zal natuurlijk nooit weten welke uitslag ik had behaald zonder deze pech…

De 2e plaats zou mijn misschien een slot voor het WK xterra opleveren in Hawaï. Deze kans zou uniek zijn aangezien ik er totaal niet aan gedacht had. Deelname aan het WK wordt dus overwogen…

 

Indeland triathlon

Twee weken na de xterra stond ik aan de start van de ½ triathlon in Aldenhoven, net over de grens in Duitsland. Ik ging er samen met ploegmaat Wim naartoe en hoopte op een mooi resultaat. Ik maakte een goed zwemnummer en kwam samen met Wim uit het water. Ik hoopte om samen te fietsen maar op de fiets was Wim te sterk voor mij.

Een golvend fietsparcours met een enorm felle wind besliste erover dat ik mijn eigen tempo moest rijden. Ik reed verder heel de race alleen en zag best wel af op de fiets. Mijn fietsproef was zeker niet slecht, maar kon zeker beter … Dit kan natuurlijk komen door de extra mountainbike trainingen in functie van de xterra.

Het lopen ging ook over een golvend parcours . In het begin was het zoeken maar na 4 km sloeg de turbo aan zonder stilvallen. Ik liep nog de 3e looptijd en werd zo algemeen 8e en 4 agegroup M30.

Ik ben behoorlijk tevreden met deze uitslag. De Indeland triathlon is dan ook een aanrader.

Ploegmaat Wim werd 11e en 2e agegroup M35 en mocht zo het podium op.

Duathlon Rijkevorsel

Vandaag stond de sprint duathlon in Rijkevorsel op het programma. Een wedstrijdprikkel richting Xterra Belgium binnen twee weken. Een ongelukje tijdens het lopen op school gooide roet in het eten. Door een val maandag liep ik een diepe vleeswonde op in mijn scheenbeen. Een hechting met 7 draadjes zorgde voor een werk- en trainingsprobleem. Door de pijn te verbijten en de juiste mensen te raadplegen kon ik snel weer fietsen en lopen. Spijtig genoeg mocht ik omwille van het risico op infecties even niet zwemmen …

Tijdens de 1e run kwam ik ongewild alleen op kop te liggen van de wedstrijd. Ondanks het warme weer ging de 1e run erg vlot. Een snelle wissel was nodig om aan te pikken bij de snelle duo’s die samen met ons aan de start stonden ( dit zorgt voor een wedstrijd in de wedstrijd en maakt het soms moeilijk …).

Op de fiets sloot ik bij 2 duo’s aan waar ik de 1e ronde weinig kop deed. Nadien was ik bekomen en deed ik toch een stukje mijn werk. Maar ik wist dat er een grotere groep op komst was. Mijn taak was niemand van de solo’s te laten ontsnappen en alles op de laatste run te zetten. Dit lukte aardig en ik maakte een snelle wissel.

Ik liep de 2e run goed door want werd op de hielen gezeten door snelle loper Dieter Verschuren die duidelijk een week na ½ Leuven een supercompensatie had. Toch kon ik mooi naar de overwinning lopen in eigen dorp.

Binnen 2 weken maak ik mijn Xterra debuut in Namen. Een nieuwe uitdaging waar ik niet weet waar ik ga uitkomen ….

10 km Rijkevorsel

Ik kon einde deze maand nog naar een 2e plaats lopen op de 10km in Rijkevorsel in een degelijke tijd van 33′

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *