Podium Grand Raid Nisramont

Zondag stond de Grand Raid Nisramont op het programma. Een wedstrijd waar je best goed voorbereid aan de start kan staan. Normaal is deze race een combinatie van kajak, trail running, mountainbike en run and bike. Dit alles moet je in duo afleggen. Vorig jaar wilde ik ook al deelnemen maar vond niet direct iemand die gek genoeg was om mee te doen, dit jaar dus wel en ging ik van start in duo met Jan De Henau.

Door het aanhoudende extreme winterweer werd de kajak geschrapt en werd ter compensatie de trail running verlengd. De omstandigheden zagen er niet zo goed uit. De dooi werd ingezet zodat alles er vooral koud, nat en heel vettig bij lag. Om klokslag 11u stonden 138 teams klaar voor deze enorme uitdaging.

Het eerste deel was een trail run van 8.3km. We maakten eerst een lus over de weg van 2 kilometer en doken nadien het bos in. Vandermast en Luxen hielden er een stevig tempo op na dat voor mij iets te hoog lag. Ik was vooral bang mezelf op te blazen. Jan was echter sterk genoeg om te volgen maar moest zich inhouden voor mij. We lagen ondertussen wel netjes in tweede positie. Het parcours was echt cool. Een smalle single track liepen we op en af. Enkele afdalingen waren zo steil dat je deze beter op je achterwerk kon doen. Ondertussen maakten we nog tijd om eens goed te lachen, maar dat zou niet blijven duren want de laatste kilometer moesten we nog een super steile klim op en over een schrikdraad met elektriciteit springen. We arriveerden als 2e duo in de wisselzone en hadden aldus de 2e snelste looptijd.

In de wisselzone maakten we ons klaar om te gaan biken. Het parcours was slechts 25km maar enorm zwaar door de technische paadjes in combinatie met de dooiende sneeuw. De afdalingen en single tracks waren echt prachtig en zeer technisch. De tussenstukken waren bijzonder lastig omdat ze voor geen meter bolden. Ook hier was Jan sterker maar reed ik mijn eigen tempo om er zo door te komen. Het was beter alert te blijven rijden zodat moeilijke afdalingen voorzicht genomen konden worden, want het minste verlies aan concentratie kon een val of materiaalpech tot gevolg hebben. De prachtige paden volgden elkaar op en ondertussen kwam niemand terug uit de achtergrond, we bleven aldus lang in de 2e positie. Halfweg het biken kon een duo ons echter inhalen maar hen volgen was voor mij op dat moment geen optie. Nadien begon ik er wat door te komen en op de langere klimmen voelde ik de kracht toenemen. Ik kreeg wel last van koude voeten nadat we enkele riviertjes door moesten. Voor deze mountainbike rit waren we maar liefst 1u36 onderweg en hadden we de 4de fietstijd. We lagen toen als 3de in de race.

We sloten deze race af met een run and bike. Hierbij moest een persoon lopen en de andere fietsen. Ik zorgde ervoor dat ik met mijn klikschoenen op de lastigere stukken kon fietsen, met deze schoenen had ik een enorm voordeel. Op de lastigste stukken om te fietsen, kon Jan mij zelfs nog wat duwen omdat er met de fiets bijna niet door te rijden was, het was dan soms ook lastiger om te fietsen dan om te lopen. Het was voor ons de ideale combinatie dat sterke Jan smalle Wouter bergop kon duwen. Op de beter bollende stukken liep de ene en de andere fietste een stukje verder om de fiets aan de kant te zetten zodat de andere de fiets kon nemen. Dit voelde eigenlijk bij ons beide goed aan. Ons systeem werkte blijkbaar goed want we zagen het 2e duo terug voor ons verschijnen. Als de wedstrijd nog iets langer had geduurd, zouden we hen misschien nog hebben kunnen inhalen zodat we op een 2e plaats hadden kunnen eindigen, maar zover kwam het dus niet. We zijn bijzonder blij dat we als 3e team over de meet zijn gekomen en hebben bijzonder veel respect voor iedereen die deze wedstrijd tot een goed einde heeft gebracht of op zijn minst de moed had om te starten. Er zal nog vele jaren over gepraat worden want dit is een wedstrijd die ik me nog lang zal herinneren…

Ik kan besluiten dat ik zeer blij ben met deze uitslag in deze enorm zware race. Jan, mijn duo partner, was vast en zeker sterker maar het is belangrijk als duo om een goed geheel te vormen en dit deden we volgens mij heel goed.

Nu is het vooral tijd om even geen wedstrijden te doen en veel lange trainingen in te lassen. Ondertussen pikken we als training enkele mountainbike wedstrijden mee. Hopelijk staan we er tegen 2 juni voor de LaRoche111 waar de belangrijke zwemfactor erbij komt.

3athlon :http://www.3athlon.be/index.php/artikels/nieuws/3969-grand-raid-team-edition

Uitslag:  http://www.sport-events.be/new/wp-content/uploads/grandraid2013.pdf

 

 

 

Een reactie op “Podium Grand Raid Nisramont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *